طراحی مترو : هنر سازه و معماری سفر های شهری
در طراحی و احداث مترو بایستی به پرسش هایی حیاتی پاسخ داد زیرا زیرساخت های یک خط مترو بایستی پاسخگوی نیاز صد سال آینده حمل و نقل شهری باشد.
متغیرهای فراوانی در ایجاد یک شبکه مترو دخیل هستند، از تعریف روحیه مسافران تا محله هایی که به هم متصل می شوند.
به طور کلی چهار اصل در طراحی مترو بایستی در نظر گرفته شود.
1- مترو بایستی مکمل حمل و نقل شهری و با هدف افزایش کیفیت زندگی طراحی شود.
2- طراحی مترو بایستی جابجایی در شهر را آسان کند و نگهداری از آن بسیار به صرفه باشد.
3- مترو بایستی به محیط زیست شهری کمک بسزایی کند و بهداشت عمومی شهری را افزایش دهد.
4- یک شبکه خوب مترو بایستی در هویت شهری آمیخته و به عنوان یک مزیت زندگی محسوب شود.
پیش از شروع و طراحی یک مترو بایستی به افرادی که از آن استفاده می کنند فکر کرد. شناسایی رفتار انسان ها و تنوع خواسته های آن ها باید در احداث مترو دغدغه اول باشد. نیاز مسافران در روز شنبه اول هفته ممکن است با خانواده هایی که از مترو در ایام آخر هفته استفاده می کنند متفاوت باشد بنابراین آنالیز شخصیت مسافران یک اصل است و نیاز است تا مترو پاسخگوی این نیازها باشد.
در اولین قدم، نگهداری از یک شبکه مترو بایستی آسان باشد تا به راحتی پس از هر روز مسئولان شهری آن را به حالت اول و آماده پذیرش مسافران برای روز آتی کنند.
در طراحی مترو بایستی هماهنگی و توازن رنگ ها و سازه ها باشد. این ویژگی ها می توانند در ایجاد حرکتی روان در مترو حیاتی باشد. برای مثال زمانی که لازم است جمعیت در نقطه ای سریع تر حرکت کنند سقف را کوتاه باید در نظر گرفت، اما در جایی که نیاز است مسافران بایستند از فضای عمودی لازم است بهره برد تا آرامش را حاکم کرد.
نگهداری به صرفه از اصول واجب در مترو است. با جابجایی روزانه میلیون ها مسافر بدیهی است میزان تعمیرات و نظافت مستمر، سرسام آور باشد و طراحی نادرست و پیچیده یک شبکه مترو می تواند دولت ها را متحمل هزینه های گزاف کند.
وظیفه یک شرکت عمرانی پایه یک مسئولیت پذیر، ساخت مترویی است که کمترین دشواری ها را در زمینه نگهداری ایجاد نماید.
نور از فاکتورهای مهم در طراحی مترو است. زیر زمین بودن خطوط مترو نباید آن را محروم از نور طبیعی کند. ترکیب های خلاقانه و دقیق در عمران و معماری می تواند نور طبیعی را به داخل این مسیرهای زیر زمینی بیاورد و حتی هزینه های مصرفی در تولید نور مصنوعی را به شدت کاهش دهد.
بی شک یکی از مهم ترین دغدغه های جوامع امروزی حفظ محیط زیست و کاهش آلاینده ها در شهر ها است. مترو می تواند ابزاری ارزشمند و در خدمت این هدف والای انسانی باشد. امروزه در شهر های بزرگ اروپا و آمریکا مترو توانسته به میزان قابل توجهی شاخص های آلودگی را کنترل و حتی مردم را از خرید اتومبیل های شخصی منصرف کند.
یک شبکه یکپارچه مترو می تواند برترین ابزار تبلیغاتی به منظور ایجاد فرهنگ جابجایی با وسایل نقلیه عمومی باشد.
مقالات مرتبط

پیش به سوی شهر سازی پایدار – شهر سازی سبز
نحوه توسعه جهان توسط انسان ها تا کنون پایدار نبوده است. بیش از پنجاه سال است که شرایط اقتصادی جوامع و بهداشت عمومی افزایش یافته اما این دستاوردها به قیمت سلامتی سرزمین های ما درحال تمام شدن است. شهرسازی انبوه، روش های تولید ناپایدار و افزایش مصرف، منابع زمین را به طرز خطرناکی کاهش می دهد.